Forkurs i matematikk

IMG_0038

Denne uken har jeg undervist i forkurset i matematikk på Norges Handelshøyskole, som er et introduksjonskurs i matematikk for de nye studentene. Det er fjerde gang jeg har undervist i kurset, og det har vært en like stor fornøyelse hver gang.

Noe av det jeg liker aller best med å undervise forkurset er å bli kjent med de nye studentene. Det er viktig for meg å gi dem en hyggelig velkomst til NHH. Spesielt syns jeg det er viktig å være et forbilde og inspirere til læring, samt å være en person de kan gå til for hjelp og råd i starten uten alle distraksjonene og festingen som finner sted i førstekullsuken.

Formålet med kurset er å forberede studentene til det obligatoriske matematikkurset MET1, som førstekullistene skal ha til høsten. Noe av det vi har jobbet med denne uken er potensregler, brøkregning, ligninger og ulikheter, ligningssett, derivasjon og funksjonsdrøfting. Alt dette er sentrale emner i ethvert matematikkurs for økonomer. Av den grunn gir kurset et godt fundament for å kunne tilegne seg de kunnskapene som kreves i et økonomistudium.

IMG_0028 2
Her ser vi på sammenhengen mellom f'(x) og f(x).

Når jeg gjennomgår oppgaver legger jeg stor vekt på å være så pedagogisk som mulig. Eksempelvis går jeg nøye gjennom grunnleggende prinsipper bak det som skal gjøres. Jeg gjentar også prinsippene flere ganger slik at det er lettere å få det med seg. Dette er spesielt viktig siden mange av studentene som deltar på kurset har hatt et opphold siden matematikken de lærte på videregående.

Et viktig formål jeg har er å formidle til de nye studentene at matematikk er gøy! Jeg mener at man ikke trenger å være et «mattegeni» for å bli flink i matte. Tvert i mot kan alle lykkes bare de tror på seg selv og jobber hardt.

IMG_0043
Matematikk er gøy! Her ser vi på hvordan vi kan lage et uttrykk for totale inntekter.

Når jeg forbereder meg til timene mine lager jeg alltid utfyllende løsningsforslag. Disse er gjerne mer utfyllende enn det jeg rekker å gå gjennom på tavlen. På denne måten kan studentene bruke løsningsforslagene mine som et verktøy når de løser oppgaver på egenhånd. Eksempelvis fokuserer jeg på å vise strukturerte steg-for-steg-løsninger, som er direkte overførbare til andre oppgaver. I tillegg skriver jeg også opp formler og prinsipper slik at det skal være lett å følge resonnementet. Løsningsforslagene mine har jeg allerede lagt ut her (her ligger også de andre løsningsforlagene jeg har laget i andre fag). Eventuelt kan dere laste de ned direkte under:

Løsningsforslag til dag 1

Løsningsforslag til dag 2

Løsningsforslag til dag 3

Løsningsforslag til dag 4

Løsningsforslag til dag 5

Her er noen utsnitt fra løsningsforslagene mine:

Skjermbilde 2019-08-10 kl. 14.59.29Skjermbilde 2019-08-10 kl. 15.05.33Skjermbilde 2019-08-10 kl. 15.00.05Skjermbilde 2019-08-10 kl. 15.04.23Skjermbilde 2019-08-10 kl. 15.01.49

Den siste dagen delte jeg mine beste tips til hvordan lykkes i MET1. Jeg ga blant annet tips til hvordan jobbe underveis i semesteret, under eksamensperioden og på selve eksamen. Merk at mange av tipsene også er overførbare til de andre fagene på NHH. Tipsene mine kan dere lese her.

IMG_0033
På eksamen er det viktig å sjekke at man har alle sider av eksamenssettet!

Det var utrolig gøy å undervise forkurset, og å få hilse på så mange hyggelige studenter. Jeg håper at de fikk bra læringsutbytte av kurset, og at de kommer til å få det kjekt på skolen.

IMG_0030
Det kjekkeste er når man har skikkelig engasjerte studenter som deltar i undervisningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s