Gjesteinnlegg: Fra skoleelev til NHH-student

Versjon 2

Jeg spurte Marit om jeg kunne skrive et gjesteinnlegg på bloggen hennes om noen av erfaringene mine etter å ha fullført mitt første år på NHH – og hun sa ja! Jeg har fulgt bloggen hennes siden hun startet og synes det alltid er kjekt å lese ulike tips og triks rundt det å studere, og er veldig takknemlig for muligheten til å dele noe av det jeg har lært det siste året.

Slik som en del andre kom jeg rett fra videregående da jeg begynte i august i fjor, og overgangen til høyskole var krevende. Jeg har blitt godt kjent med å være student nå, til forskjell fra å være elev, og det er noen ting jeg burde lært fortere, og andre ting tidligere.

Om jeg ser tilbake til august i fjor er det tydelig at jeg var ganske “lost” det første semesteret, og spesielt de første ukene. Det var mange nye inntrykk og ting å forholde seg til og bli kjent med, og det gjaldt både på skolen og hjemme.

Det å flytte hjemmefra for første gang, selv om det ikke var langt, kom også med sine utfordringer. Jeg ble ansvarlig for, og fikk full kontroll over, hva jeg skulle spise, når jeg skulle studere, og når jeg ønsket å tilbringe tid sammen med familie og venner. Det var mye å balansere på én gang som tidligere for det meste hadde blitt tatt for gitt når det gjaldt planlegging.

Når det gjaldt selve studiene tok det lang tid før jeg fant en god måte å strukturere hverdagen på. Det var lite obligatoriske tidspunkt som man måtte møte opp til, og jeg prøvde å få med meg alt jeg kunne. Samtidig var jeg vant med at dagene toppen varte i 7 timer, mens noen dager nå gjerne kunne bli nærmere 10 timer… og det var tungt. Jeg innså etterhvert at det var viktig å fordele mengden skolearbeid jevnt over alle de fem ukedagene slik at én dag med skolearbeid ikke gikk utover lysten og energien de følgende dagene.

Det var først i andre semester at jeg begynte å lage en personlig “ukeplan” som jeg kunne se på og få oversikt over hva som skal gjøres og når det burde være ferdiggjort. Jeg oppdaget at det å skrive ned alt som burde gjøres, eller som burde allerede ha blitt gjort, var halve jobben – fordi følelsen av å ikke vite hva jeg ikke hadde gjort til enhver tid var ganske slitsom. Det var en stor forskjell fra det første semesteret til nå å kunne se på ett sted hva som var viktig hver uke, hvor jeg videre kunne krysse av og ha oversikt over fremgangen.

Marit har skrevet et innlegg om akkurat dette – Hvordan ikke havne i skippertaksfellen – som jeg vil anbefale om du har utfordringer rundt det å strukturere hverdagen som student. Hun går nøye til verks med å beskrive en mer helhetlig måte man kan strukturere semesteret på, mer enn bare ukelistene som jeg lager, og det er mange gode tips å hente der.

Parallelt med ukelistene begynte jeg også å utfordre meg selv til å se hvor raskt jeg kunne få unnagjort tingene som var på listen min – uten å bare forte meg gjennom det. Den største utfordringen var å sette av et tidspunkt i tillegg til nok tid, og deretter unngå å bli forstyrret av mobilen eller andre ting.

Når det gjaldt det å lese hadde jeg hadde hørt fra flere andre at det er vanlig å bruke omtrent en time på å lese 10 sider pensum, men dette var surt å måtte godta ettersom flere av kapitlene gjerne har mellom 20 og 60 sider, og man har gjerne to kapitler satt opp som anbefalt lesning hver uke i hvert av kursene.

Grovt regnet, vil 1 time på å lese 10 sider hvor man har 20 sider hvert kapittel og 2 kapitler per kurs, hvor man har 4 kurs i uken, medføre at man på forhånd eller i løpet av uken må ha lest minimum 160 sider, som til sammen er rundt 16 timer med lesing.

Problemet er i utgangspunktet ikke det at det er mye å lese – man har jo en del frihet til å disponere tiden sin. Problemet dukker først opp når man innser at man ikke har klart å lese mer i løpet av uken enn antall nye sider som er satt opp som anbefalt lesning for den følgende uken igjen, og det begynner å hope seg opp over tid…

Dersom du har begynt som førstekullist dette semesteret, så har jeg tre ting jeg kan anbefale deg:

1. Gruppeøvingene til Marit i BED1

Det å dra på gruppeøvingene til Marit og også få hennes løsningsforslag tilsendt på e-post kan være en god ressurs for å gjøre det bra på eksamen i slutten av semesteret. Det er flere av mine medstudenter som også var veldig takknemlige for gruppeøvingene hennes og at det utgjorde en stor forskjell for hvordan det gikk med dem i kurset.

2. Lag din egen ukeliste

Det å ha oversikt over hva du burde gjøre, eller burde allerede ha gjort, kan utgjøre en stor forskjell når det gjelder det å føle at man mestrer studiehverdagen. Innlegget til Marit – Hvordan ikke havne i skippertaksfellen – kan, som nevnt tidligere i innlegget, være en god kilde til inspirasjon til hvordan du kan lage din egen måte å holde oversikt.

3. Det er 12 uker med undervisning

Høstsemesteret går fort over og eksamenene kommer raskere enn man gjerne forventer. Det å etablere gode studierutiner fra begynnelsen av kan ha mye å si for hvordan du trives med studiehverdagen, og hvilke resultater du oppnår.

Til slutt vil jeg takke Marit for muligheten til å skrive et gjesteinnlegg på bloggen hennes.

Jeg håper at innlegget var nyttig og at det i hvert fall var én ting som du kan ta med deg til å hjelpe deg dette semesteret. Dersom du har kommentarer eller spørsmål kan du gjerne ta kontakt ved å sende en e-post til daniel.hammer@student.nhh.no.

En kommentar om “Gjesteinnlegg: Fra skoleelev til NHH-student

  1. Vil forresten legge til at dersom noen har spørsmål rundt det å ha japansk som valgfag, så kan jeg gjerne svare på det også! Jeg har fullført ett år med japansk på NHH nå og har mange gode erfaringer som jeg gjerne vil dele med dem som er interessert!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s