Hvordan ikke havne i skippertaksfellen

Semesteret har bare vart i to uker, men listen over gjøremål er allerede lang. Når hver foreleser setter opp 2 til 3 kapitler til hver forelesning, er det lett å føle at man havner bakpå allerede de første ukene. Plutselig havner man i skippertaksfellen. For å unngå dette, har jeg noen forslag til enkle tiltak.

1. Få oversikt over fagene

De fleste forelesere lager en kursplan der det listes opp datoene for forelesningene, samt pensum til hver forelesning. I ett av fagene mine dette semesteret, Investeringsanalyse, har foreleser laget en meget oversiktlig kursplan, som er illustrert under. I tillegg til pensum står det også listet opp hvilke oppgaver man bør gjøre til hver forelesning. Å sette seg inn i kursplanen tidlig i semesteret gjør at man får et bedre bilde over hvordan man bør jobbe med faget.

dsc04461

2. Ha et aktivt forhold til kursplanene

For min del holder det ikke bare å studere planene. Jeg printer nemlig ut kursplanene for samtlige av fagene mine, og samler alle i en egen mappe som jeg har med meg til enhver tid.

dsc04457

I mappen, som jeg har gitt navnet Kursoversikt, bruker jeg post-it-lapper med fagkodene for å enkelt kategorisere de ulike fagene mine. Hvis jeg for eksempel lurer på hva jeg må lese til en forelesning i BUS444 (Økonometri for økonomisk styring) er det lett å slå opp i mappen.

dsc04458

dsc04485dsc04486dsc04487I tillegg printer jeg ut et eksemplar til av alle kursplanene og limer dem inn i notatbøkene mine. Altså tar jeg en utskrift av kursplanen til faget Investeringsanalyse, og limer inn i notatboken min som jeg bruker i dette faget.

dsc04451

Det samme gjør jeg i de andre fagene mine. dsc04455dsc04454

Når jeg gjør dette føler jeg at jeg veldig god kontroll over hvor jeg er i de ulike fagene. Under forelesningen kan jeg raskt se hvor langt vi har kommet i forelesningsrekken, og om jeg har gjort alt det jeg burde ha gjort.

3. Start en rutine med én gang med å lese pensum før forelesningen 

Jo tidligere man starter med å lese jevnt, jo lettere er det å unngå å havne i skippertaksfellen. Noen ganger er det imidlertid umulig å rekke å lese alt som står oppført til hver forelesning. Eksempelvis hadde jeg over 100 sider å lese til én forelesning denne uken. Dette har man simpelthen ikke tid til i en travel uke med både jobb og studier. Det jeg pleier å gjøre da er å skumlese sidene, men leser nøye gjennom introduksjonen og konklusjonen til hvert kapittel. I tillegg leser jeg alle undertitler, samt beskrivelser av grafer og figurer. Dette gjør at jeg klarer å få med meg det viktigste momentene fra pensum. Det viktigste blir uansett nevnt i forelesningen, og når jeg har skumlest pensum på forhånd har jeg iallefall noe å henge knaggene på når jeg skriver notater i forelesningen. Dersom jeg oppdager at jeg har oversett noe viktig, er det bare å gå tilbake til detaljene senere.

4. Gjør oppgaver fra starten av semesteret og delta på gruppeseminarer

Jeg vil sterkt oppfordre til å begynne på oppgaver tidlig i semesteret. Dersom man venter lenge, så samler det seg opp en hel haug med oppgaver. Min erfaring er at det da virker demotiverende å starte, fordi det er så mye arbeid man skal ta fatt i. Det er lettere å gjøre 2 til 3 oppgaver til hver forelesning, enn å begynne på 20 oppgaver litt senere i semesteret.

Videre vil det å delta på gruppeseminarer eller oppgavegjennomganger «tvinge» deg til å komme i gang med faget. Selv om dette er ikke obligatorisk er det lurt å gå, spesielt hvis man vet at man fort kan havne i skippertaksfellen.

5. Etabler en kollokviegruppe så tidlig som mulig 

På denne måten har du noen å diskutere faget med fra starten av. Man kan eksempelvis avtale med kollokviegruppen at man skal møtes én gang i uken til et gitt tidspunkt for å jobbe med oppgaver eller annet. Da har man en forpliktelse som tvinger deg til å komme i gang med faget. I tillegg er det mye morsommere å jobbe sammen med andre!

6. Skriv ned for hver uke hva du må lese

Jeg har en rutine der jeg hver søndag kveld setter meg ned med kalenderen og kursoversikten min. Jeg skriver ned alle alt av pensum og oppgaver, eventuelt innleveringer, som jeg må gjøre ferdig i løpet av den kommende uken.

dsc04465

Når jeg har gjort noe ferdig, så markerer jeg det jeg har med en gul highlighter-penn. Målet mitt for hver uke er at alt på listen min skal være gulet ut.

7. Følg progresjonen din 

Dette er kanskje det viktigste punktet. En grunn til at mange havner i skippertaksfellen tror jeg er at de mister oversikten over hvor mye de har gjort og hvor mye som gjenstår. Det er vanskelig å «disiplinere» seg selv om man ikke vet hvordan man ligger an – da er det mye lettere å tenke at man ligger greit nok an og kan gjøre ting i morgen. Og så neste dag tenke det samme.

Løsningen er å lage en oversikt over alt man skal gjennom i faget, gjerne på en så enkel måte som å skrive ut kursplanen, og så hake av hvert punkt en har vært gjennom. Målet er selvsagt å hake av fortløpende gjennom semesteret slik at når eksamensperioden starter er alt allerede ferdig! Så da kan man konsentrere seg om eksamensforberedelser heller enn å hente inn igjen alt som burde ha vært gjort i løpet av semesteret.

dsc04458Her ser dere hvordan jeg har haket av for hvilke forelesninger jeg har vært på, samt hva jeg har lest av pensum. For meg er dette en metode som motiverer meg til å jobbe jevnt gjennom semesteret.

5 kommentarer om “Hvordan ikke havne i skippertaksfellen

  1. Så fine bilder du har tatt ved siden av innleggene dine! Synes du skriver skikkelig fint og helhetlig er det godt satt sammen av både interessante tips, med illustrerende bilder! Takk for at du har skrevet så mange gode innlegg!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s