10 studietips til det nye semesteret

dsc04420I anledning semesterstart er studietips noe som alltid kommer godt med. Jeg blir alltid inspirert av andres studietips og studiemetoder, så nå vil jeg dele noe av mine egne.

Utdanning er noe jeg virkelig brenner for; man blir aldri ferdig utlært. Jeg elsker å tilegne meg ny kunnskap og forstå nye sammenhenger. Kunnskap er ikke bare makt, men det gjør at man forstår bedre den verdenen man lever i. Jeg håper mine studietips under kan bidra til inspirasjon.

1. Finn en indre motivasjonskilde

Det viktigste punktet etter min mening er å finne en indre motivasjonskilde. Det betyr at det er selve studiet som motiverer deg, og ikke belønningen, altå karakteren. Sistnevnte er en ytre motivasjonskilde, og slike motivasjonsfaktorer er ikke like effektive i det lange løp. Min motivasjon er ikke først og fremst gode karakterer, men følelsen av at jeg mestrer fagene: altså når man forstår komplekse sammenhenger og ser de store linjene. Den følelsen er helt uvurderlig! Ved å ha indre motivasjon er det mye lettere å prestere bedre og samtidig oppnå den ytre belønningen, nemlig gode karakterer. Det er viktig å tenke på at karakterer egentlig gir en svært liten indikasjon på hvor mye kunnskap man sitter inne med. Det er kunnskapen man kan bruke i praksis som gir verdi.

2. Les pensum jevnt gjennom semesteret

Lesing er en vesentlig del av studietilværelsen, og det er en grunn til at foreleser oppgir en pensumliste. Å lese pensum er et viktig supplement til forelesningene, og dersom man dropper denne delen mister man en del av det store bildet. Selv om det kan være kjedelig å lese alle de oppgitte kapitlene er det verdt det når eksamenstiden står for tur.

3. Gå på alle forelesningene og ta gode notater for hånd!

Min erfaring er at jeg lærer mest av forelesningene. Å ta notater for hånd, ikke på pc, gjør at man bearbeider kunnskapen på en slik måte at man husker det bedre.

4. Les de anbefalte kapitlene før forelesningen

Dette gjør at det blir mye lettere å følge med. I tillegg får man større utbytte av forelesningene. Det er også en god vane å tilegne seg slik at man forhindrer skippertak underveis i semesteret.

5. Sitt fremst i forelesningssalen

dsc04413

Min erfaring er at dette fører til at konsentrasjonsnivået øker, og det er lettere å stille spørsmål til foreleser underveis. Jeg har stor tro på at de studentene som sitter foran presterer signifikant bedre enn de studentene som sitter bakerst.

6. Gode studierutiner er essensielt!

Start lesingen med én gang semesteret begynner og les jevnt underveis. Kontinuerlig arbeid er det viktigste dersom man ønsker å gode resultater. Ikke bare forhindrer det stress, men det gir en mye bedre læringsprosess fordi hjernen absorberer kunnskapen bedre.

7. Vær en organisert student

Print ut pensumlister slik at de lett tilgjengelige. For hver uke skriver jeg en samlet liste over alle kapitlene som skal leses i samtlige fag, noe som gjør at jeg har god oversikt til enhver tid. I tillegg skriver jeg ned i kalenderen min alle innleveringsfrister, samt eksamensdatoer, slik at jeg lettere kan planlegge semesteret. Noen ganger hender det at det er flere innleveringsfrister på én uke, eller at jeg har en veldig tidlig eksamen i ett fag. Da vet jeg bedre hvordan jeg skal legge opp studiene for det kommende semesteret. Eksempelvis har jeg dette semesteret et fag der eksamen kommer allerede i april, mens i to andre fag har jeg ikke eksamen før i juni. Da vet jeg at jeg må jobbe ekstra hardt med faget med tidlig eksamen, siden jeg har mindre tid.

8. Print ut eksamenssettene tidlig i semesteret

På denne måten vet man hvilke emner som er spesielt eksamensrelevante. Når disse emnene dukker opp i boken eller på forelesning er det bare å følge ekstra godt med.

9. Ikke ta notater av pensumbøkene underveis i semesteret

Dette tar altfor lang tid, og jeg finner det svært lite hensiktsmessig. Jeg syns det er bedre å skrive et sammendrag av faget som en del av eksamensforberedelsen i slutten av semesteret. Da vet man hvilke kapitler som er viktigst, og man kan supplere med viktige momenter fra forelesningene.

10. Ha orden i sysakene 

Jeg kjøper alltid en stor ringperm til hvert fag, og her oppbevarer jeg alle papirer, notater og oppgaver relatert til hvert enkelt fag.

Kort oppsummert; vær engasjert og organisert, gå på forelesning og les pensum.

4 kommentarer om “10 studietips til det nye semesteret

 1. Hei! Jeg kom over tipsene dine og har et spørsmål tilknyttet lesing av pensum. Du skriver at du finner det lite hensiktsmessig å ta notater av pensumbøkene. Hvordan lærer du deg pensum underveis når du leser da? leser du kun oppgitt pensum til forelesninger uten å ta notater?
  Selv tar jeg notater til pensumet jeg leser, men er usikker på hvor stor nytte dette gir meg. Det er viktig for meg å forstå det jeg leser og tenker derfor at jeg lærer bedre av å notere ved siden av. Hvordan gjør du det?

  Liker

  1. Hei Josefine! Jeg leser kun oppgitt pensum før hver forelesning, uten å ta notater. Når jeg leser pensum før forelesningen får jeg «knagger» å henge det som blir gjennomgått i forelesningen på, slik at jeg forstår ting bedre og kan ta detaljerte notater i forelesningen. Det betyr at jeg er veldig fokusert og jobber veldig hardt i forelesningen, men får desto mer utbytte av å gå i dem.

   Du trenger ikke å skjønne ting i detalj første gang du leser gjennom pensum. Det er bedre å få oversikt først og så la dybden komme gjennom nye gjennomganger. Om du hele tiden stopper for å ta notater når du leser mister du kanskje litt av den større sammenhengen.

   Mot slutten av semesteret pleier jeg å lage et sammendrag basert på mine egne notater fra forelesningene og pensum. Da har jeg mye mer informasjon og kontekst for å gå i detalj og virkelig forstå hvordan faget henger sammen.

   Håper det var oppklarende! Det er ikke sikkert at min metode er riktig for deg. Det viktigste er uansett å ha en systematisk tilnærming. Det er bare å spørre dersom det er noe mer du lurer på.

   Ønsker deg en fortsatt fin romjul! ☺️

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s