14 eksamenstips

IMG_2154Eksamenstiden nærmer seg med stormskritt, og i den anledning ønsker jeg dele noen eksamenstips som kanskje kan hjelpe deg på veien. Selv syns jeg eksamenstiden er en svært krevende periode, spesielt på høstsemesteret når dagene er mørke og tunge. Imidlertid har jeg med tiden lært meg hvordan man med enkle grep kan gjøre eksamensperioden mer overkommelig.

1. Lag en god plan over eksamensforberedelsene 

Et kjent sitat av Benjamin Franklin lyder slik:


Failing to plan is planning to fail.


Etter mitt syn er en god plan kanskje det viktigste for å få eksamensperioden til å gå smidig. Noen ganger syns jeg det er vanskelig å komme i gang med selve eksamensforberedelsene, og da finner jeg redningen i å skrive en liste over det jeg ønsker å gjøre i hvert fag. Jeg syns det er veldig motiverende med en slik liste, fordi man kan krysse ut for hvert punkt etterhvert som man jobber seg gjennom listen. I tillegg har man oversikt over sin egen fremgang. Det kan også være lurt å planlegge hvordan man skal legge opp lesingen til hvert fag, ettersom man gjerne har flere eksamener å lese til på en gang. Dette semesteret har jeg eksempelvis tre eksamener på én uke, og det krever at jeg er flink til å legge opp dagene slik at jeg får lest omtrent like mye til hvert fag. Kort oppsummert; det første man bør gjøre er å sette seg ned å planlegge hva man vil gjøre i hvert fag, og hvordan man skal legge opp dagene slik at kabalen går opp.

2. Få oversikt over hovedtemaene i kurset

Dette er alltid det første jeg begynner med når jeg tar for meg et fag. Jeg setter meg ned med alle forelesningsslides, samt mine egne forelesningsnotater og leser alt. På denne måten får man en viss oversikt over hva kurset faktisk inneholder, og man kan begynne å ane noen sammenhenger mellom de ulike temaene.

3. Les over læringsmålene både i starten og på slutten av eksamensforberedelsene

Dette er et svært viktig punkt som veldig mange glemmer! Husk at eksamensoppgavene faktisk baserer seg på læringsmålene, og det er derfor viktig at man har lært seg det som er meningen at studentene skal lære seg i løpet av kurset. Jeg leser over læringsmålene før jeg starter selve eksamenslesingen for å få oversikt over hva jeg må lære meg. Så bruker jeg læringsmålene som en sjekkliste på slutten av eksamensforberedelsene for å bekrefte at jeg faktisk har lært meg det jeg skulle ha lært.

4. Skriv et sammendrag av kurset (helst for hånd)

Når jeg har fått oversikt og hovedtemaene samt læringsmålene, setter jeg i gang med å skrive et sammendrag av kurset, basert på mine egne forelesningsnotater og forelesningsslides. Dette foretrekker jeg å skrive for hånd, spesielt hvis det er fag der teorigrunnlaget består av modeller. Den beste måten å forstå modeller på er nemlig å tegne dem. Generelt er jeg tilhenger av å skrive notater for hånd fordi hjernen bearbeider stoffet på en helt annen måte sammenlignet med å skrive på pc. Dette er det mye forskning som underbygger. Jeg merker det også selv at jeg husker ting mye bedre når jeg har skrevet det for hånd.

5. Løs eksamensoppgaver 

Når sammendraget er i boks, er man klar for å starte på eksamensoppgaver. Det er selvsagt lurt å gjøre så mange eksamensoppgaver som mulig. Samtidig er det viktig å huske på at det er bedre å forstå noen få eksamensoppgaver veldig godt, enn å rase gjennom en haug med eksamensoppgaver uten å forstå alt. Fokuser derfor på kvalitet fremfor kvantitet, og alltid still spørsmålet «hvorfor er det slik?». Hvis man er nøye med å  alltid stille seg spørsmålet «hvorfor?» når man møter på noe man syns er vanskelig, så krever det at man tvinger hjernen til å tenke slik at man lærer mye mer.

6. Ikke gå i fasitfellen

Når man løser eksamensoppgaver er det veldig fristende å ha fasiten fremme. Prøv imdlertid å la være! For å få størst mulig læringsutbytte er det viktig å forsøke å løse oppgaven uten å se på fasiten, og heller slå opp i pensumboken eller notatene sine for å finne svaret. Deretter kan man se hvordan sin egen løsning samsvarer med fasiten. Dersom den ikke gjør det, så gjør det ingenting ettersom at man lærer best av sine egne feil.

7. Noter underveis alt du syns er vanskelig når du løser eksamensoppaver

I notatboken min lager jeg alltid en seksjon som heter «NB! Dette syns jeg er vanskelig!» der jeg skriver opp alt jeg syns har vært krevende i eksamensoppgavene. På denne måten husker jeg hva jeg syntes var mest utfordrende, slik at jeg kan gå tilbake å lese mer på dette. Tid er en knapp ressurs, og det er derfor viktig å bruke den på de delene av pensum som man ikke forstår helt. Dagen før eksamen leser jeg over listen på nytt for å se om jeg har forstått alt.

8. Husk at innleveringer, oppgaveseminarer og annet kursarbeid også kan være eksamensrelevant

Det varierer selvsagt fra kurs til kurs, men ofte er det slik at også arbeid gjort underveis i semesteret er eksamensrelevant. Derfor leser jeg over alt av arbeid jeg har gjort for å sikre at det sitter friskt i minne. Hvorfor dette er et viktig punkt fikk jeg erfare i fjor. I ett av fagene jeg hadde dreide nemlig halvparten av eksamen om én av diskusjonsgruppene vi hadde hatt i semesteret. Det kan derfor være veldig lurt å faktisk se over andre deler av kurset som er eksamensrelevant.

9. Del på kunnskapen og vær raus mot andre studenter

I de fleste fag er det svært lærerikt å danne kolloviegrupper der man kan diskutere faget, sammenligne løsninger på oppgaver, og kanskje det aller viktigste, nemlig å få hjelp samt å hjelpe andre. Dette er vinn-vinn for begge parter, altså både for den som får hjelp og den som hjelper. Når man forklarer noe til andre krever dette at man må tenke over stoffet på en annen måte, noe som gjør at man forstår det bedre selv. Eventuelt kan det være at man har problemer med å forklare, og at man innser at man faktisk ikke forstod alt likevel. Å diskutere pensum er alltid verdifullt fordi det åpner for nye synspunkt og andre innspill som man selv kanskje ikke hadde tenkt på. Ikke minst er det mye morsommere enn å sitte på lesesalen alene.

10. Lag post-it-lapper med oppmuntrende ord til deg selv 

Jeg vet at dette høres merkelig ut, men det har faktisk en effekt. Jeg pleier å henge opp oppmuntrende post-it-lapper på baderomsspeilet og på kjøleskapet mitt, slik at jeg garantert kommer over dem i løpet av dagen. I eksamensperioden trenger man å være ekstra god mot seg selv, og oppmuntrende ord virker oppmuntrende selv om det kommer fra en post-it-lapp.

11. Prøv å være fysisk aktiv hver dag

Jeg er veldig nøye med å gå meg en tur hver eneste dag, selv om jeg alltid føler at jeg burde bruke tiden på å lese. Å bruke én time av dagen på å enten gå en tur eller annen fysisk aktivitet er gull verdt, spesielt i eksamenstiden. Man får nemlig mer energi, i tillegg til at hjernen får tid til å bearbeide all kunnskapen. I eksamenstiden er det viktig at man hver dag setter av tid der man selv er i fokus, og der pensum må vente.

12. Ta fri fra lesingen og sett av tid til å gjøre hyggelige ting

Selv om det er eksamenstid, må man likevel tillate seg å sette av tid til å gjøre hyggelige ting. Nå som det snart er førjulstid kommer jeg eksempelvis til å sette av tid til å ha adventsstund, se julefilmer, spise pepperkaker og drikke kakao. Det er så viktig å koble helt av eksamensmodusen og samle energi, og rett og slett glemme eksamens-Marit og bare være vanlige-Marit.

13. Ikke sammenlign deg med andre

Vær forsiktig med å sammenligne deg selv med andre. Hvor mye du har gjort sammenlignet med andre er faktisk ikke viktig i det hele tatt. Det som betyr noe er hvor mye du lærer selv og hvordan du ligger an i forhold til dine egne mål.

14. Ta det rolig dagen før eksamen

Dagen før eksamen pleier jeg aldri å nilese eller gjøre eksamensoppgaver. Istedenfor leser jeg bare over sammendraget mitt, listen over de tingene jeg syns er vanskelige, samt læringsmålene. I tillegg går jeg meg en lang tur og prøver å slappe av mest mulig.

Avslutningsvis vil jeg påpeke at det viktigste er å ha et system på studiehverdagen, og det trenger ikke nødvendigvis å være akkurat slik som jeg gjør det, bare det er et system. Jeg håper likevel at tipsene mine kan komme til nytte. Dersom du har noen tips som jeg ikke har inkludert i listen over, så del gjerne!

4 kommentarer om “14 eksamenstips

  1. Tilbaketråkk: Verdien av sammendrag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s