Som jeg skrev i innlegget om eksamenstips, er ett av stegene mine i eksamensforberedelsesprosessen å skrive et sammendrag av hvert fag. Dette gjør jeg fordi jeg lærer mye mer av å lese et sammendrag i full tekst, enn å lese forelesernes powerpoint-slides bestående av såkalte «nøkkelord». I tillegg lærer man mye av selve skriveprosessen. Jeg erfarer blant annet at jeg lærer å se sammenhenger mellom temaene, og bedre forståelse av ting jeg ikke skjønte så godt før. I tillegg er det veldig greit å ha alt av notater samlet på ett sted. Når jeg skriver sammendrag skriver jeg ut de tilgjengelige notatene fra foreleser, og utfyller med mine egne forelesningsnotater. Det gir et mer helhetlig bilde, fordi forelesers notater og mine egne notater er komplementære.
For noen dager siden ble jeg ferdig med å utarbeide kompendiene til de tre resterende fagene mine; Styring av større av foretak, Personlig økonomi og Finansregnskap. Jeg tenkte derfor å dele hvordan jeg går frem når jeg gjør dette, samt å vise det ferdige resultatet.
Jeg starter alltid med å inkludere en seksjon om fagets innhold og læringsmål. Dette gjør jeg for å vite hva som forventes at vi skal lære i faget. Eksamensoppgavene baserer seg som regel på læringsmålene, så jeg bruker derfor disse som en sjekkliste før eksamen, for å bekrefte at jeg kan det burde kunne. I tillegg gir læringsmålene indikasjoner på hva som er de mest sentrale temaene. På denne måten får man en viss pekepinn på hva man burde jobbe mest med.
Ett av fagene jeg har dette semesteret, Styring av større foretak, har jeg sammen med kjæresten min, Daniel. Vi bestemte oss derfor for å samarbeide om kompendiet. Det er veldig lurt å samarbeide om en slik oppgave, for da kan man diskutere og sammenligne notater med hverandre i prosessen. Dessuten er det gjerne slik at man er flink på forskjellige områder. Daniel er eksempelvis veldig flink i den ene delen av kurset som omhandler lønn som styringsverktøy, så han tok ansvar for den delen. På den andre siden har jeg bedre kontroll på delen om resultatmåling, så den delen tok jeg. Vi fikk dermed utnyttet våre fortrinn best mulig, og brukt tiden veldig effektivt.
Et viktig poeng når jeg skriver sammendrag, er at det skal være mest mulig full tekst, og illustrere med eksempler så mye som mulig. På forelesninger blir det gjerne gått gjennom eksempeloppgaver, og disse inkluderer jeg alltid for å forstå bedre.
I tillegg tenker jeg alltid på «hvorfor er det egentlig slik?». Et eksempel er faget Finansregnskap jeg har hatt dette semesteret. Jeg syns det er veldig vanskelig å forstå hvordan man skal eliminere interne transaksjoner mellom mor- og datter-selskapet, noe som er svært sentralt i temaet om konsernregnskap.
Jeg brukte derfor mye tid på å forstå logikken bak den regnskapsmessige føringen, og lagde meg deretter en tabell som stegvis tar for seg regnskapsføringen, som vist i bildet under.
Hver gang jeg gjør en oppgave om konsernregskap slår jeg bare opp på denne siden. Det har vært en veldig stor hjelp, og nå har jeg endelig forstått det!
Kort oppsummert har jeg som prinsipp å skrive full tekst, ikke stikkord og nøkkelord som ikke gir mening når man leser det. Jeg fokuserer på å illustrere med eksempler og figurer, og å gjøre stoffet enklest mulig å forstå. Det er veldig lurt å samarbeide med medstudenter, slik at jobben ikke blir for omfattende, slik at man kan bruke sine komparative fortrinn, og aller viktigt, nemlig at man kan diskutere pensum og ha det gøy samtidig.
Selv om det har vært svært mye jobb, har jeg lært ekstremt mye av å skrive disse kompendiene. I den siste innspurten før eksamen jeg jobbe med eksamensoppgaver, og da kommer jeg til å bruke kompendiene aktivt til hjelp.
Dette virker som det «skriv det med dine egne ord» egentlig skal se ut som! Spesielt var det kult at dere hadde skrevet et slikt sammendrag sammen! Dette var ganske nytt for meg så eg blir nødt til å tenke litt over hvordan eg ville kunne brukt en slik studieteknikk også 🙂
LikerLiker
Ja, det å jobbe sammen med en annen gjør arbeidet mye morsommere! Å skrive sammendrag på denne måten er en veldig lur måte å repetere stoffet på, og gjør at man ser det helhetlige bildet. Kan virkelig anbefale denne metoden 😊 Hvis du lurer på hvordan du selv kan skrive slike sammendrag, er det bare å spørre!
LikerLikt av 1 person