Tips og triks til MET4-eksamen

Jeg har fått forespørsel om å dele mine tips til MET4-eksamen, slik jeg gjorde for eksamen i BED5 i dette innlegget, og det kan jeg selvfølgelig! Her er derfor noen tips basert på mine opplevelser av faget.

1. Lag en oversikt over faget

Generelt tenker jeg det er viktig å få seg en oversikt over hele faget, slik som jeg tipset om i innleggene om mine eksamenstips og viktigheten av sammendrag. Da jeg hadde MET4 lagde jeg en pensumoversikt som dere gjerne kan bruke.

Jeg strukturerte pensumoversikten etter de tre delene i kurset, som vist under.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.06.14

2. Bruk tid på å forstå de viktigste prinsippene, selv om alle hjelpemidler er lov på eksamen

Selv om det er lov til å ta med seg alle hjelpemidler på eksamen, er det svært viktig at man faktisk har forståelse av faget. Man kan nemlig ikke regne med at man har anledning til å slå opp ting på eksamen. Det strekker nemlig ikke tiden til! Eksamen varer bare i 3 timer, så det er en stor fordel dersom man har god forståelse av alle de grunnleggende elementene i faget.

Derfor skal jeg nå gå gjennom noen punkter jeg mener er sentrale å forstå til eksamen. Alt dette er tatt ut fra pensumoversikten min nevnt i punktet over.

Det er svært viktig å forstå at når vi driver med inferens ønsker vi å finne informasjon som beskriver en ukjent parameter i populasjonen. En parameter er en ukjent tallstørrelse som beskriver en eller annen egenskap ved en populasjon. Vi aner ikke hvilken verdi denne parameteren har, men basert på et tilfeldig utvalg utfører vi en undersøkelse. Konklusjonen av denne undersøkelsen gjelder for hele populasjonen. Merk likevel at vi aldri vet verdien til den sanne parameteren!

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.06.23

Vanlige ukjente populasjonsparametre er forventning, andel og varians. Vi bruker estimatorer for å estimere disse ukjente populasjonsparametrene.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.09.57

Hvordan skal vi egentlig tolke standardavviket? Det har jeg prøvd å forklare ved hjelp av illustrasjonene under.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.06.34

Å lære seg regneregler for forventning og varians kan være svært nyttig, spesielt dersom man får en oppgave der man skal bevise ett eller annet. Dette kommer ofte på eksamen!

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.04.59Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.05.05

Hvorfor er vi så opptatt av at utvalget skal være stort nok? Det er fordi at når vi øker utvalgsstørrelsen, så blir variansen mindre. Med andre ord, vi får mer presise estimatorer.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.06.45

P-verdi skaper hodebry for mange. Helt enkelt forklart er P-verdien den maksimale sannsynligheten for å observere det vi fikk, eller høyere enn det vi gikk, gitt at forutsetningene under nullhypotesen stemmer.  Merk at den siste delsetningen er svært viktig å få med seg! P-verdien er altså betinget på forutsetningene i nullhypotesen.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.11.57

Noe annet som mange syns er vanskelig å forstå, inkludert undertegnede, er forskjellen mellom forkastningsfeil (Type 1-feil) og godkjenningsfeil (Type 2-feil). Jeg lagde meg derfor en figur, vist i tabellen under, for å forstå bedre.

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.07.09

Til slutt er det svært viktig å få oversikt over alle de ulike testene som finnes og når vi skal bruke hvilken test. Eksempelvis bruker vi White-testen dersom vi ønsker å teste for heteroskedastisitet (når variansen til feilleddene ikke er konstante), og kjikvadrattesten bruker vi dersom vi ønsker å teste uavhengighet. 

Skjermbilde 2019-05-15 kl. 17.18.00

3. Jobb godt med de tidligere eksamenssettene, og lag egne løsningsforslag som du tar med på eksamen

Som i alle andre fag kommer man ikke utenom å jobbe med eksamenssettene dersom man ønsker å være best mulig forberedt. Det er først når man jobber med eksamensoppgavene at man forstår hvor lite tid man faktisk har til rådighet. Oppgavene er gjerne svært omfattende, med mange deloppgaver. Derfor er det viktig å gjøre seg vant med eksamensoppsettet.

En annen grunn til at det er viktig å jobbe godt med tidligere eksamenssett, er at man får ta med alle hjelpemidler på eksamen. Jeg gjorde alle eksamensoppgavene som var tilgjengelig på Canvas, og lagde mine egne detaljerte løsningsforslag som jeg tok med på eksamensdagen. Dette var til stor hjelp! Ett av eksamensspørsmålene var nemlig helt likt et spørsmål fra de tidligere oppgavene. Da kunne jeg bare slå opp i løsningsforslagene mine og finne svaret med en gang. Hadde jeg ikke gjort akkurat denne eksamensoppgaven fra før, så hadde jeg  faktisk ikke kunnet svaret i det hele tatt.

4. Tenk kvalitet fremfor kvantitet når det gjelder hjelpemidler

Jeg husker eksamen som en eneste stor kamp mot tiden. Selv om du tar med deg alt du har av notater, pensumbøker og annet material, så ikke tro at det vil hjelpe deg særlig mye. Det er bedre om du tar med et mindre knippe hjelpemidler, som det er lett å slå opp i. 

Dersom man har med seg et helt lass med hjelpemidler, risikerer man å rote bort tiden på å slå opp ting som man egentlig ikke trenger å slå opp. Man bør heller stole på sin egen dømmekraft!

5. Tips til en god statistikk-bok

Det siste tipset mitt er en statistikk-bok som jeg brukte flittig i MET4, nemlig boken Statistikk for universiteter og høgskoler av Gunnar Løvas.

DSC05484

Først og fremst er den skrevet på norsk, noe som jeg alltid foretrekker dersom jeg skal skrive eksamen på norsk. En annen grunn til at jeg liker boken så godt er fordi den forklarer kompliserte ting på en veldig enkel måte. Den kan absolutt være fin å ha med på eksamen, men jeg brukte den mest i forkant av eksamen når jeg forberedte meg. Dersom man ønsker en enkel og lettlest statistikk-bok kan jeg varmt anbefale denne boken. Husk at man ikke alltid trenger å kjøpe nye pensumbøker;  bruk heller biblioteket for alt det er verdt! Jeg har lånt denne boken på biblioteket på NHH tidligere. Her er noen bilder for gi et inntrykk av boken.

DSC05486DSC05489DSC05493DSC05491DSC05498

Dette var bare et lite knippe av tips, men jeg håper likevel det kan komme til nytte for alle dere som forbereder dere til MET4-eksamen! Masse lykke til med både eksamensforberedelser og selve eksamen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s