Dokumenter og tips til BED4: Bedriftsøkonomiske beslutninger

Når man tar bedriftsøkonomiske beslutninger hadde det vært veldig enkelt og greit om det bare fantes en magisk formel som gjorde at en alltid valgte rett. Slik er det dessverre ikke. Istedenfor har vi BED4.

Men ikke fortvil, at BED4 ikke er noen magisk løsning er faktisk en fordel siden vi alle er gomper. Da kan vi få det til med hard og smart jobbing!

I dette innlegget skal jeg dele noen tips og triks til hvordan lykkes med faget.

1. Skriv et sammendrag av pensum

Når jeg forbereder meg til eksamen er alltid det første jeg gjør å skrive et sammendrag av pensum. Jeg går over alle forelesningene, samt mine egne notater, og samler alt i ett dokument. Når man jobber på denne måten får man en god oversikt over faget, slik at man kan se røde tråder og sammenhenger som man kanskje ikke har sett tidligere i semesteret. Hopper man rett på eksamensoppgaver, før man har lært seg pensum skikkelig, lærer man bare å besvare eksamensoppgaver.

For noen uker siden lastet jeg opp sammendraget som jeg skrev i BED4 på bloggen, og det er tilgjengelig her for de som måtte ønske.

Her er noen utsnitt fra sammendraget mitt.

Skjermbilde 2019-11-22 kl. 19.53.38
Noen ganger har man ikke-lineære beslutningsproblemer, og det finnes fire typiske tilfeller av dem.

Skjermbilde 2019-11-22 kl. 19.54.49
Ulike risikoholdninger gir ulike nyttefunksjoner.

Skjermbilde 2019-11-22 kl. 19.54.32
Hvis du har mange nok beslutningstrær, blir det en beslutningsskog da? Å sette opp et beslutningstre er hensiktsmessig for å kartlegge ulike scenarioer under usikkerhet.

2. Gå gjennom oppgavene fra gruppetimene

Etter at sammendraget var ferdig skrevet gikk jeg gjennom oppgavene fra gruppetimene på nytt. Jeg samlet alle nøkkelpoengene fra gruppetimene i ett dokument, slik at jeg hadde alt tilgjengelig på ett sted. Nøkkelpoengene fra gruppetimene kan lastes ned her.

3. Gå gjennom casene som var i innleveringen

Da jeg hadde BED4 var det slik at én av eksamensoppgavene ville omhandle én av de tre casene som vi hadde hatt som innleveringsoppgave i løpet av semesteret. Jeg gikk derfor over disse oppgavene på nytt, for å forsikre meg om at jeg hadde forstått alt. Her kan det være lurt å samle gruppen man jobbet til en kollokvie slik at man kan hjelpe hverandre.

Det jeg gjorde var rett og slett og skrive opp alle LP-problemene for hånd. Jeg opplevde at jeg fikk mye bedre forståelse av begrensningene og beslutningsproblemet når jeg gjorde det for hånd enn da jeg bare matet LP-problemet inn i dataprogrammet. Siden det er en skriftlig skoleeksamen, som tester deg i forståelse og ikke bare i bruken av dataprogrammet, så er det svært viktig at man trener seg på å sette opp beslutningsproblemer for hånd

4. Løs eksamensoppgavene

Når jeg hadde gjort alle de ovennevnte punktene følte jeg meg klar for å starte på eksamensoppgavene. Legg merke til rekkefølgen: jeg startet på eksamensoppgavene etter at jeg følte jeg hadde en god forståelse av kurset. Når jeg løste eksamensoppgavene så brukte jeg  mye tid på å lage detaljerte og utfyllende løsninger. For de som er interessert selger jeg eksamensløsningene mine på denne siden.

Skjermbilde 2019-11-22 kl. 20.19.27
Utsnitt fra eksamensløsningene mine. 

Skjermbilde 2019-11-22 kl. 20.19.45
Utsnitt fra eksamensløsningene mine.

Et lurt tips er alltid å begynne på det nyeste eksamenssettet, for deretter å jobbe seg bakover.

Merk at rekkefølgen på punktene også angir rekkefølgen jeg anbefaler man bør jobbe. Altså, først få oversikt over pensum, så gå gjennom oppgavene fra gruppetimene og innleveringene og deretter starte på eksamensoppgavene.

Det er ingenting magisk med tipsene og triksene mine, men det er nettopp derfor jeg syns de er verdifulle å dele fordi hvem som helst kan klare det!

Avslutningsvis vil jeg bare minne om at selv om eksamenstiden kan være utrolig hard, så går den over til slutt. I mellomtiden må vi bare jobbe hardt og gjøre så godt vi kan. Vær raus med deg selv, og gi deg pauser og belønninger underveis for hver milepæl. I dette innlegget har jeg forresten skrevet om generelle eksamenstips, noe som kanskje kan være nyttig i eksamensperioden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s