Hvordan lage et inspirerende studiested

dsc085021

Nå som det er eksamenstid er det sprengt kapasitet på lesesalen på skolen. Helst bør man være på skolen kl 8 for å sikre seg en plass. Jakten på lesesalplass har jeg for lengst gitt opp, og istedenfor har jeg laget meg mitt eget lille studiested hjemme.

Trikset for å lykkes med effektiv lesing hjemme er å skape et innbydende og inspirerende sted forbeholdt studiene. Jeg har ikke så stor plass, men har likevel klart å lage et velfungerende studiemiljø som gjør meg motivert til å lese.

Her er noen enkle tips til å skape en inspirerende studieplass:

1. Personifiser!

Fyll studieplassen med inspirerende bilder som gjør deg motivert. Det kan for eksempel være et postkort med ditt favorittsitat, bilder av dine kjære eller andre vakre motiver som får frem dine kreative sider. Jeg simpelthen elsker gamle kart, så da jeg kom over et slikt bilde på Ikea visste jeg at det var perfekt til å henge over skrivebordet. For å gjøre det enda mer personlig hang jeg opp lysballer fra Kid Interiør rundt bildet.

2. Holdet skrivebordet ryddig og organisert

Et ryddig skrivebord bidrar til å holde orden i hodet. Ved å holde studieplassen organisert og fri for rot forhindrer man distraksjoner underveis i lesingen. Istendenfor å ha mange løse ark liggende og flyte på pulten, organiser disse med post-it lapper eller lignende. Etter hver leseøkt, rydd unna alt av bøker, penner og papirer. Dette gjør at man alltid kan komme tilbake til et innbydende miljø, klar for å ta fatt på en ny runde med lesing.

3. Hold det rent

I tillegg til å holde studiestedet sitt ryddig og organisert er det vel så viktig å holde det rent. Jeg blir iallefall mye mer motivert når det er ryddig og rent rundt meg.

4. Fjern alle distraksjoner 

Har man forstyrrende elementer rundt seg når man jobber, hemmer dette selvfølgelig effektiviteten av lesingen. Det mest forstyrrende elementet for meg er mobilen min. Når jeg leser setter jeg derfor alltid mobilen på lydløs, og legger den i et annet rom enn der jeg befinner meg slik at den er helt ute av syne. Ute av syne, ute av sinn! Det gjør det betydelig lettere å konsentrere seg.

5. Ikke ha det for varmt eller for kaldt i rommet

Romtemperatur kan faktisk påvirke hvor produktive vi er. Forskere på universitetet i Helsinki har nemlig funnet at i gjennomsnitt er produktiviteten høyest når romtemperaturen er mellom 22 og 25 grader. Er temperaturen imidlertid høyere eller lavere enn dette, så øker sannsynligheten for at vi blir mindre konsentrerte.

6. Naturlig lys 

Forskning viser at man blir lykkeligere av å omgi seg i naturlig lys, samt at det bidrar til økt produktivitet. Det er derfor viktig å sørge for at studieplassen får inn så mye naturlig lys som mulig. Et godt opplyst studiemiljø har for øvrig vist å oppmuntre til kritisk og analytisk tenkning.

7. Omgi deg med grønne planter og blomster

Flere studier viser at grønne planter i omgivelsene der man arbeider kan gi mange positive effekter, for eksempel økt konsentrasjonsevne, samt bidra til å redusere stress. Jeg har dessverre ikke plass til planter på skrivebordet, men har flere planter og blomster andre steder i rommet.

Selv om jeg kommer til å tilbringe mesteparten av tiden min fremover i min lille studiehule, kan jeg iallefall trøste meg med at jeg trives godt der jeg sitter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s