It’s not about how much money you make. It’s how you spend it!
Nøkkelen til et komfertabelt og raffinert liv er å holde orden i sine finanser. En god oversikt over personlig økonomi er utvilsomt den beste kuren mot stress og bekymringer. Som student må jeg innfinne meg med at pengene ikke strekker til alt; sparing og budsjettering er derfor noe jeg må forholde meg til daglig. Siden jeg er halvt sunnmøring er sparing også noe jeg har fått inn med morsmelken.
Her er mine beste sparetips, nøye håndplukket og opplistet:
1. Minimer tilgangen til pengene dine
Ikke ha for mye penger tilgjengelig på brukskontoen, men heller overfør så mye som mulig til sparekontoen. Ikke tenk, bare gjør! Dette vil redusere unødvendig pengebruk betraktelig.
2. Ha full oversikt over inntekter og utgifter
Sett av en dag i måneden til å få et nøye overblikk over finansene. Skriv opp alle inntekter og utgifter slik at du vet eksakt hvor mye du har å bruke hver måned etter at alle regninger er betalt.
3. Spar i BSU lengst mulig
Ha en avtale med deg selv at du hvert år overfører maksgrensebeløpet til BSU, som er 25 000 kr. Dette er veldig gunstig skattemessig da man får fradrag på skatten. Dessuten, den gode renten gjør at du bør sitte med BSU så lenge som overhode mulig.
4. Unngå fristelser
Ikke gå i fellen! Ikke utsett deg for fristelser du vet du ikke kan motstå. Unngå visse nettsider og butikker. Jeg har for eksempel i perioder forbudt meg selv å besøke nettbutikker som Asos og Net-a-porter, rett og slett fordi jeg ikke vil bli fristet og kjøpe ting jeg egentlig ikke har råd til den måneden. Vær sterk og ikke fall under for kjøpepress.
5. Vær kritisk
Alltid tenk deg nøye om før du kjøper noe nytt. Behøver du virkelig dette? Kan du klare deg uten? Som regel vil svaret være at du klarer deg helt fint uten. Hvis du finner noe fint, ikke kjøp det med en gang. Vent heller én dag eller to. Hvis du likevel ikke klarer å tenke på noe annet, syns jeg du kan unne deg å kjøpe deg det (etter at alle regninger er betalt, vel og merke).
6. Alltid kjøp kvalitet fremfor kvantitet
Istedenfor å kjøpe 5 billige vesker som kun varer et par sesonger, investèr heller i én litt dyrere i ordentlig kvalitet som du vil ha glede i mange år fremover. Dette gjelder selvsagt også sko og klær. Tenk cost per wear : det blir faktisk billigere i lengden å kjøpe færre, dyrere produkter.
7. Se etter gode tilbud
Tilbud à la Narvesen faller ikke inn i denne kategorien. Kjøp kun varer på tilbud som du ellers ville ha kjøpt til full pris eller som du hadde planlagt å kjøpe uansett. Du sparer ikke penger på å kjøpe kaffe og bolle til 20 kroner, når du egentlig bare hadde lyst på én kopp kaffe av verdi 15 kroner. Igjen, ikke fall under for kjøpepress; alltid tenk etter om «tilbudet» faktisk er et godt tilbud.
8. Bruk biblioteket for alt det er verdt
Biblioteket burde brukes flittig. Her kan du låne filmer og bøker, samt lese aktuelle aviser og magasiner helt gratis.
9. Minimer antall handleturer til matbutikken
Prøv å handle inn matvarer kun to ganger i uken. Et forslag kan være å handle inn for ukedagene hver mandag, og deretter handle inn til helgen på fredag. Skriv en handleliste på forhånd og hold deg til den.
10. Andre sparetiltak i matbutikken:
-
- Kjøp frosne grønnsaker, som er like næringsrikt, men billigere.
-
- I frukt- og grøntavdelingen, se etter frukt og grønnsaker som er i sesong. De pleier nemlig å være rimeligere.
-
- Alltid velg det billigste alternativet. Min erfaring er at kjedenes egne varer som regel er like gode som merkevarene, til en brøkdel av prisen.
- Vær prisbevisst og se nøye på kilo-/literprisen.
11. Bruk hurtigprogram når du vasker klær
Med mindre klærne ikke er veldig skitne, fungerer hurtigprogrammet strålende. Jeg pleier ofte å vaske 40 graders-vask på 30 grader. Det skåner klærne slik at de holder seg pene lenger, sparer strøm og ikke minst miljøet. Et tips til: ikke sentrifuger pent tøy på mer enn 600 omdreigninger per minutt.
12. Aldri sett på oppvaskmaskinen med mindre den er helt full
Fyll opp oppvaskmaskinen! Hvis vondt lukt er et problem, skyll alt godt før det settes inn i maskinen.
13. Spis ute kun i spesielle anledninger
Et tips er å kun på restauranter som tilbyr retter du ikke klarer å tilberede på egenhånd. Ellers spis hjemme så ofte som mulig.
14. Bytt ut restaurantbesøk med kafébesøk
Det er mye billigere å kjøpe kaffe/kakao og et kakestykke, men samtidig like koselig.
15. Aldri kast mat!
Frys ned rester, ta med rester i nisteboksen eller spis dagen etter.
16. Fyll drivstoff på søndag kveld eller mandag morgen
Da kan du spare opp til et par kroner per literen.
17. Istedenfor å kjøpe kaffe ute, invester i en god termokopp og lag kaffe/te hjemme som du kan ta med deg på farten
Jeg har selv spart mange kroner på dette takket være min smekre termokopp fra Bodum.
18. Ta med matpakke på skole/jobb
Dette kan gjerne være middagsrester fra dagen før eller en frisk salat. Kun fantasien setter grenser!
19. Ikke vær redd for å prute på elektronikk!
Når det gjelder elektronikk er det faktisk akseptabelt å prute. Som forbruker har du mye makt, så hvorfor ikke bruke den? Spesielt hvis du kjøper flere elektronikk-varer på en gang bør du definitivt be om å få en bedre pris.
20. Rydd og organiser hjemme og i garderoben
Mange glemte skatter kan dukke opp under en skikkelig opprydning i skuffer og skap. Selg ting du ikke lenger bruker over nettet.
21. Kjøp kosmetikk og hudpleie på nett
Her kan du spare mye utrolig mye penger! Jeg kjøper nesten all hudpleie på Feel Unique og Beauty Bay. Husk å ikke rot deg bort på siden slik at du ender opp med å kjøpe mer enn du hadde tenkt. Det er lett å bli fristet av alle «special offers» (se punkt 7). Vær prisbevisst og sammenlign priser. Det kan være veldig store forskjeller.
22. Venn deg til å bruke mindre av alt
Alle monner drar! Bruk litt mindre tannkrem, dusjsåpe, shampoo, oppvaskmiddel etc. Det trenger faktisk ikke å bruke så mye som du kanskje tror.
Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.
– Warren Buffett