Planer for bloggen denne våren

Da jeg opprettet denne bloggen i starten av november 2018 var det fordi jeg ønsket å motivere og inspirere andre studenter. Jeg ville dele både studietips, men også skrive om andre tema som opptar meg i studiehverdagen, det være seg personlig økonomi eller eksamensangst.

Nå er det gått over ett år siden jeg startet, og jeg er utrolig takknemlig for den positive responsen jeg har fått. Jeg vil imidlertid ikke hvile på laurbærene. Denne våren skriver jeg masteroppgave sammen med samboeren min, Daniel, som har dukket opp på bloggen min en del ganger allerede. Vi har store ambisjoner for masteroppgaven vår, så det blir mye hard jobbing. Samtidig har vi litt mer fleksibilitet i forhold til hvordan og når vi jobber, enn i et vanlig semester fylt opp av fag.

Dette semesteret har jeg derfor som ambisjon å legge ut blogginnlegg litt jevnere. Daniel kommer til å hjelpe en del til, og innimellom vil jeg kanskje også ha andre gjesteskribenter. Under vil jeg derfor legge frem noen av planene vi har for innlegg i løpet av semesteret. Det er ikke sikkert vi får tid til å gjennomføre alt, men det er innlegg vi har diskutert og har lyst til å skrive. Det er selvsagt også bare å sende inn forslag (enten på mail eller i kommentarfeltet), om det er noe du som leser er interessert i!

Versjon 2

Studietips

Siden dette først og fremst er en studieblogg, vil jeg selvsagt prøve å få laget noen innlegg med nettopp studietips!

Det mest populære innlegget på bloggen er Daniel sitt innlegg om hvordan å skrive case. Jeg vet av erfaring at det er skikkelig vanskelig å «knekke casekoden», og vi planlegger derfor å utfylle det opprinnelige innlegget med dypdykk inn i noen av utfordringene ved å skrive case i en akademisk setting. Vi planlegger derfor et innlegg om case, teori og teorivalg som vil ta for seg både hva en teori egentlig er og hvordan man skal gå frem for å finne den riktige teorien. Et annet relatert tema vi har tenkt på er akademisk skriving.

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg får studiehverdagen min til å gå opp, mellom fulltidsstudier, jobb og alt annet som tar tid. Jeg vil derfor forsøke å få til et innlegg om hvordan studere effektivt. Et annet tema jeg har fått spørsmål om er hvordan strukturere semesteret når man skriver masteroppgave. Jeg sitter på sett og vis og funderer på samme spørsmålet, men en viktig del er å komme i gang på riktig måte. Med andre ord, oppstart og teamkontrakt når man skriver masteroppgave er et tema jeg vil forsøke å belyse.

Jeg legger også ut mange dokumenter på bloggen min. Mange legger jeg ut gratis, men jeg har også dokumenter både på bachelor- og master-nivå som jeg selger. Jeg har allerede lagt ut flere nye dokumenter dette semesteret som dere kan finne her, men det vil komme flere. Jeg har flere dokumenter liggende fra da jeg tok MAT10 Analyse og lineær algebra som vil bli lagt ut. Daniel har også en rekke dokumenter, inkludert kompendier og eksamensbesvarelser innenfor strategi, ledelse og forretningsutvikling. Mange av disse vil etter hvert bli lagt ut på bloggen min, og vil kun være tilgjengelig her.

Etter hvert som det har blitt mer og mer vanlig å bruke GeoGebra på videregående, er det også flere og flere som begynner på høyere utdanning uten erfaring med å bruke kalkulator. Det kan selvsagt være et stort hinder, spesielt under eksamen i fag som matematikk eller investering og finans. Når jeg lager løsningsforslag inkluderer jeg ofte tips til kalkulatorbruk og har planer om å samle disse i en kalkulatorguide.

Økonomiske konsepter

I fjor høst startet jeg en ny kategori av innlegg som jeg kaller økonomiske konsepter. Tidligere har jeg skrevet om alternativkostnad og julepresanger fra et økonomisk perspektiv. Jeg synes det er veldig spennende å skrive om sentrale emner innenfor økonomifaget, og hvis jeg har tid vil jeg gjøre mer av dette fremover.

Et av emnene jeg kommer til å skrive om er insentiver. Det er noe som snakkes ekstremt mye om innenfor økonomifaget, og kanskje spesielt på NHH hvor jeg studerer. Jeg tenkte derfor det ville være interessant å gå gjennom hva insentiver er, hvorfor de er viktig i økonomifaget, men også begrensningene ved å fokusere på insentiver.

Incentives

Et annet emne som kanskje er spesielt viktig i disse dager er korrupsjon. Korrupsjon er både er juridisk begrep, nedfelt i lovverket, men også et økonomisk begrep. For en økonom er korrupsjon handel i beslutninger som ikke bør være til salgs. Dette er et tema både Daniel og jeg synes er veldig spennende, og har derfor planer om å skrive et innlegg hvor vi beskriver den grunnleggende teorien og hvorfor det er viktig å forstå for ledere både i næringslivet og det offentlige.

corruption bribe people hand over money under table transaction gratification

For økonomer er det ofte også viktig å forstå spillteori. Enten en er ansatt i Konkurransetilsynet eller har strategisk ansvar i en bedrift, kan det være avgjørende med forståelse av spillteori for å gjøre de riktige beslutningene. Sammen med Daniel har jeg derfor startet å planlegge en serie på tre innlegg om spillteori. I det første innlegget vil vi gå gjennom grunnleggende spillteori og klassiske spill. I del to vil jeg se nærmere på et talleksempel basert på oljesektoren. I del tre vil Daniel se nærmere på beslutninger i komplekse, dynamiske spill.

gametheoory

Ledere på lerretet

I tillegg til økonomiske konsepter, har jeg også planer om enda en ny kategori med innlegg. En trend de siste årene på Youtube er videoer hvor eksperter innenfor et område kommenterer på filmer, slik som WIREDs «Technique Critique». Her kommenterer eksempelvis en kirurg på operasjonsscener og en advokat på rettsaker i filmer. Daniel fikk ideen at vi kunne gjøre noe tilsvarende innenfor fagområdene ledelse og styring, og kom opp med det fengende navnet Ledere På Lerretet. Mellom fulltidstudier og jobb blir det nok ikke tid til å lage Youtube-videoer med det første, men noen spennende blogginnlegg kan det likevel bli!

Flere har beskrevet Daniel som en karismatisk person, noe som alltid gjør ham flau og forlegen. Det er imidlertid et tema som opptar ham, og som kan utforskes med utgangspunkt i karismatisk ledelse i The King (2019). Filmen følger den historiske kongen Henrik V av England, og fremstillingen i filmen kan sammenlignes med andre fremstillinger og den faktisk historiske personen for å forstå hvordan karisma fungerer (eller ikke).

the king

En annen historisk leder Daniel er fascinert av er Alexander den store. Erobringene hans ble gjenfortalt i filmen Alexander (2004), hvor den makedonske krigerkongen fremstilles som en lidenskapelig mann som ikke holder igjen følelsene sine. Slik sett kan det være et interessant case for autentisk ledelse. I filmen kan en imidlertid også se tegn av lederteam og intensjonsbasert ledelse.

Intensjonsbasert eller myndiggjørende ledelse står sentralt i Forsvaret. Men står det like sentralt i fiktive militærorganisasjoner? En utforsking av myndiggjørende og autoritær ledelse i Star Wars: The Last Jedi (2017) kan i så måte være spennende.

Det jeg imidlertid gleder meg mest til å se nærmere på er styringsystemet i serien Chernobyl (2019). Her er det en mengde tema som kan sees nærmere på, som organisasjonspolitikk og ressurstilgang, gruppetenkning, kontroll versus autonomi, systemlojalitet, målforskyvning og insentiver og så videre.

chernobyl

Personlig økonomi

I tillegg til å skrive om svulstige, store tema som styring i Sovjetunionen, vil jeg imidlertid også skrive om det som betyr noe i hverdagen. Som student kan det ofte være krevende å få den økonomiske situasjonen til å gå rundt, men kunnskap om personlig økonomi er viktig uansett hvilken fase man er i livet.

Denne våren er helt spesiell for meg, siden Daniel og jeg har kjøpt vår første bolig sammen. Det er en utfordrende periode med mange nye ting å forholde seg til og ting jeg skulle ønske jeg visste om på forhånd. Derfor håper jeg det kan være nyttig for andre som kommer i en tilsvarende situasjon med et innlegg om boligkjøp som student.

Rent_or_buy_property

Siden Daniel og jeg nå blir samboere i en leilighet vi eier, er det viktig at vi skriver en samboerkontrakt. Dette er en utrolig nyttig ting å gjøre, som altfor få tenker på. Jeg vil derfor også skrive et innlegg om hva funksjonen til en slik kontrakt er og hvordan den kan skrives.

Avslutning

Så dette er de store planene for bloggen denne våren! Mellom masteroppgaveskriving og jobb som studentassistent er det ikke sikkert jeg rekker alt, men noen av innleggene beskrevet over vil du i alle fall se igjen i løpet av de neste månedene. Om du har ideer eller ønsker for temaer jeg kan skrive om – for eksempel noe du synes er utfordrende i studiehverdagen – er det bare å kommentere under eller ta kontakt på mail, så skal jeg sette det på listen!

En kommentar om “Planer for bloggen denne våren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s