Fra slaur til stjernestudent

DSC04752

Dette er meg sammen med kjæresten min Daniel. Daniel er intelligent og lat. Eller, det er kanskje litt urettferdig. Daniel er egentlig veldig hardtarbeidende og organisert hvis han først kommer i gang. Men så er det nå det med «hvis», da. Det å komme i gang er ikke alltid like lett. Daniel jobber blant annet som studentassistent på NHH, og på jobb er han en stjerne som alltid gjør det lille ekstra og det store ekstra. Som student har det imidlertid vært verre. Han har alltid slitt med å binde seg selv til å jobbe jevnt hele semesteret og oppnå de resultatene han egentlig har evnene til.

Det siste året har det imidlertid skjedd noe. Før var Daniel slik:

DSC04770

Men nå er Daniel slik:

DSC04728

Så hva skjedde?

Det er spørsmålet jeg har tenkt å svare på i dette innlegget. Jeg liker å dele tips for hvordan jeg mestrer studiehverdagen, men det er også viktig å se om det kan fungere for andre. Derfor ville jeg spørre kjæresten min hvordan han har gått fra å være en student med karakterer i alle regnbuens farger til A-snitt på et år.


Så, Daniel, hvordan studerte du før?

Før var jeg ikke så veldig strukturert og endte ofte opp med å gå i skippertaksfellen. I noen fag var jeg så nysgjerrig og engasjert rent faglig at det ikke var noe problem å henge med, tvert i mot gjorde jeg kanskje langt mer enn forventet. Noen på NHH kjenner meg gjerne som studentassistent i SOL-fagene (strategi og ledelse) og i de fagene satt jeg gjerne og leste masse ekstra artikler fordi jeg synes det var interessant. Men i andre fag var jeg ganske håpløs. I Finansregnskap satt jeg og jobbet med eksamenssett kun helgen før eksamen og klarte akkurat å bestå, men jeg må innrømme jeg ikke ante hva jeg egentlig holdt på med. Det var med andre ord veldig hips om haps [sic].

Hva fikk deg til å tenke at du måtte endre hvordan du studerte?

Jeg tok japansk som valgfag på bachelor. Det er kanskje ingen overraskelse at en ikke klarer å lære seg et så annerledes språk uten å jobbe kontinuerlig. Jeg brukte imidlertid tiden min på frivillige verv og hadde dessuten ingen skikkelig struktur i studiehverdagen. Da ble det lite effektiv studering underveis i semesteret. Da eksamen nærmet seg innså jeg at jeg knapt kunne lese noe japansk og bare kunne en håndfull kanji (kinesiske skrifttegn som også brukes i japansk). Det endte med at jeg strøk på skriftlig eksamen og da hjalp det lite at muntlig gikk greit. Det ble en vekker!

Samtidig hadde jeg også en kjempefordel. Jeg har jo en kjæreste som er superflink til å strukturere studiehverdagen sin! Marit er mitt store forbilde og inspirasjon. Hun pusher meg også skikkelig, for hun vil jo ikke være sammen med en slaur!

Hvilke tiltak har du gjort for å bli en mer effektiv student?

Det viktigste handler om å skape struktur i studiehverdagen. Marit minner meg ofte om at å studere egentlig er fulltidsjobben min. Når jeg jobber liker jeg å ha alt in ordnung, så da må det være slik når jeg studerer også!

Det første og viktigste steget er å få oversikt over alt en skal gjøre hvert semester, hver uke og hver dag. Derfor lager jeg en oversikt ved starten av hvert semester, hvor jeg lager en matrise med alle fagene og ukene i undervisningperioden. Så markerer jeg hvilke uker det skjer noe viktig, eksempelvis innleveringer. Under fører jeg også en liste med viktige datoer, inkludert eksamensdatoer.

DSC04738

Videre har jeg gått til innkjøp av en almanakk. Jeg prøver å ha en rutine hver søndag, hvor jeg går gjennom timeplanen og pensumplanen for hvert fag og fører inn hva jeg skal gjøre neste uke. Da markerer jeg tidspunktene for forelesning og hvilke artikler eller kapitler jeg skal ha lest til hver dag. Slik er det mye lettere å holde kontroll, siden jeg har alt ett sted og ikke trenger å gå inn på mobilen eller pcen for å finne det (og da kan jeg ikke bli distrahert av alt som skjer der heller). Jeg kan også hake av etterhvert som jeg leser, slik at jeg ser progresjonen min. Dette er omtrent nøyaktig samme rutinen som jeg har lært av Marit.

DSC04792

Videre organiserer jeg hvert fag i sin egen kladdebok og sin egen perm. Da får jeg samlet alt av notater, artikler, utskrifter og annet på samme sted, slik at det er lett å slå opp senere.

DSC04730
DSC04779

Dette har jeg også lært av Marit, men jeg gjør en ting litt forskjellig. Marit liker veldig godt at ting er stilrent, så hun har samme farge på alle permene. Jeg liker derimot å differensiere, så jeg fargekoder permene mine etter fagområde. Strategi og ledelse er hvit, økonomisk styring er rød, finans er lyseblå, mens new business development og international business er grå eller rosa.

DSC04782

En annen viktig ting jeg har lært av Marit er viktigheten av et godt studiested. Før hadde jeg ikke noe fast sted jeg studerte. Jeg satt litt og leste i sofaen eller på skolen, og jeg hadde ikke så god plass ved pc-pulten min. Nå har jeg derimot ryddet på pulten og flyttet hvor skjermen står, slik at det er god plass til å sitte å jobbe der.

DSC04788

Når en har en fast arbeidsplass er det mye lettere å komme «i modus» når en sitter der. Jeg tror det er derfor mange liker å sitte på lesesalen. Da er en liksom på jobb. Jeg får mer den følelsen nå enn før jeg omorganiserte pulten. Marit og jeg sitter også ofte i kaféen på skolen og jobber sammen.

Oppsummert handler egentlig alt om å gjøre det lettere å holde oversikt og å binde seg selv til å jobbe jevnt. Synliggjør hva som egentlig bør gjøres i dag og i morgen. Når du kan hake ting av kan du ha god samvittighet for å ha fulgt planen. Og hvis du ikke haker av, vel, da vet du hva som mangler. Før visste jeg jo ikke hva jeg hadde gått glipp av når jeg prokrastinerte!


Jeg synes det var veldig gøy å få Daniel til å dele sine erfaringer, for han har snudd veldig rundt på hvordan han studerer. Nå oppnår han resultater som står mye bedre i stil med evnene hans, siden han faktisk jobber smartere. Når jeg ser hvordan Daniel har lagt om stilen, tenker jeg at det er håp for de fleste! Endringene han har gjort er egentlig ikke så store eller omfattende, og er noe mange vil klare å utføre.

DSC04757

Daniel har også nylig blitt intervjuet av K7Bulletin, studentavisen ved NHH. Intervjuet kan leses her

Tusen takk til Stine Rajala Edvardsen som hjalp med bilder til dette innlegget.

3 kommentarer om “Fra slaur til stjernestudent

  1. Så kult! Veldig kjekt å få vite litt om hvilke ting som funket for Daniel for å strukturere hverdagen bedre! Det hadde vært kult med flere slike innlegg! Det var også en god flyt mellom tekst og bilder, og bildene var gode! Stå på (╹◡╹)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s