Hvordan lykkes med hjemmekontor

I disse dager jobber de aller fleste fra hjemmekontoret, enten de er studenter eller administrerende direktør i et stort selskap. Det er mange fordeler med hjemmekontor. Man slipper å bruke tid på å reise frem og tilbake til jobb. Man kan gå i koseklær hele dagen. Det er ingen som kan stjele maten som ligger i kjøleskapet. På den andre siden er det også utfordringer med hjemmekontor. Eksempelvis kan det være vanskelig å jobbe like effektivt hjemme som på arbeidsplassen. Det finnes imidlertid enkle grep man kan gjøre for å lykkes med hjemmekontoret.

I dette innlegget vil jeg først dele noen tips for å lykkes med hjemmekontor før jeg inviterer dere inn til mitt eget hjemmekontor.

Mine tips for å lykkes med hjemmekontor

Det aller viktigste er at man har en dedikert arbeidsplass som helst er adskilt fra avslapningssonen i hjemmet. Eksempelvis er det ikke lurt å sitte i sofaen ved TVen, for da har man ikke noe skille mellom «å være på jobb» og å ha fri.

92538682_283031496023926_8353184716060360704_n
Min dedikerte arbeidsplass.

For at man skal være like effektiv som på arbeidsplassen er det viktig å forsøke å gjøre dagene så normale som mulig. Det vil si at man står opp på omtrent samme tid som man vanligvis gjør, lager seg frokost og steller seg, for deretter å starte arbeidsdagen som normalt. Den eneste forskjellen er selvsagt at man ikke går på jobb, men heller setter seg ned på den dedikerte arbeidsplassen hjemme. Å opprettholde gode rutiner er altså helt essensielt for å lykkes med hjemmekontor.

Mens vi er inne på gode rutiner, lag deg en timeplan for arbeidsdagen. En slik plan hjelper med å få en god struktur på dagene. Dessuten blir det enklere å skille mellom arbeidstid og fritid, noe som er svært viktig når man har hjemmekontor. Under er et eksempel på timeplanen som Daniel og jeg har laget for arbeidet med masteroppgaven vår. Det er viktig å bemerke at vi ikke følger denne til punkt og prikke hver eneste dag, men den gir et utgangspunkt å strukturere dagene rundt. Noen dager går vi kanskje tur eller har en treningsøkt tidlig på formiddagen. Andre dager blir kanskje middagen litt senere. Det viktige er imidlertid å sørge for at du har en skikkelig arbeidsdag.

Skjermbilde 2020-04-10 kl. 15.42.14

Noe som hjelper meg med å holde konsentrasjonen oppe er å fjerne alle distraksjoner rundt meg. Skru for all del av TV og radio slik at de ikke summer forstyrrende i bakgrunnen. Jeg setter alltid mobilen på lydløs og har den ute av syne slik at den ikke skal forstyrre meg. Jeg fjerner også alle forstyrrende elementer på skrivebordet. Det vil si alt av ark, bøker, ting og tang som jeg ikke trenger der og da.

Videre syns jeg det hjelper på motivasjonen og holde det ryddig og rent i omgivelsene mine. Nå som de fleste har hjemmekontor og tilbringer mye tid hjemme er det desto viktigere å holde hjemmekontoret, så vel som resten av hjemmet, rent og innbydende. Forsøk å rydde hver dag og opprettholde en ukentlig vaskerutine.

God luft og godt lys er viktig for å jobbe effektivt. Plasser derfor arbeidsplassen et sted med godt naturlig sollys, gjerne ved et vindu slik at du kan lufte jevnlig. Et godt tips er å kjøpe inn noen grønne planter og plassere på skrivebordet. Ved å omgi oss med grønne planter tar vi med en bit av naturen inn. Det er vitenskapelig bevist at dette er bra for oss, og gjør oss gladere og mer produktive.

Det er selvsagt viktig å ta pauser underveis i arbeidsdagen. Nå som man har enkel tilgang til kjøkkenet kan man kanskje lage seg en ekstra god varm lunch til å nyte i lunchpausen? Det er viktig med gode avbrekk for å holde motivasjonen oppe. Eksempelvis kan man gå en tur på midten av dagen for å strekke litt på kroppen og trekke inn frisk luft.

Til slutt er det viktig å ikke være for hard mot seg selv. Vi står nå overfor en global pandemi, noe som selvsagt påvirker hverdagen. Jeg har selv merket at det er vanskelig å jobbe som normalt og være like produktiv som før. Eksempelvis har jeg brukt mye tid på å sjekke nyheter og holde meg oppdatert på situasjonen. Jeg har også følt at motivasjonen ikke er like tilstede som før. Dette er imidlertid helt greit. Istedenfor å tenke på alt du ikke har fått gjort, sett pris på det du faktisk har fått unnagjort den dagen. Å gjøre litt hver dag blir jo faktisk mye i lengden.

Mitt hjemmekontor

Avslutningsvis tenkte jeg å vise mitt eget hjemmekontor. Jeg er heldig som har et eget rom i leiligheten som fungerer som kombinert gjesterom og kontor, der Daniel og jeg har et stort skrivebord på deling. Vi klarer derfor fint å skille mellom kontortid og fritid.

På min side av skrivebordet har jeg macen min, en lampe og en grønn plante. I tillegg har jeg en kontormaskot, Chikorita, som jeg fikk i presang av Daniel. Her tilbringer jeg mesteparten av dagene for tiden.

92816856_3173765562686661_9145550472151564288_n

Da gjenstår det bare å si lykke til med hjemmekontoret! Husk å ha det gøy også.

93042259_554725858486491_4940347979753062400_n

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s