Surviving #BEDtoo: Dokumenter og tips til BED2

Finansregnskapet er ofte fundamentet for en økonoms arbeid. Som siviløkonom er det forventet at man skal kunne lese finansregnskap, hente informasjon og gjøre analyser basert på finansregnskap samt vite hvordan regnskapstallene er utarbeidet. Av den grunn er finansregnskap et viktig fag for enhver siviløkonomstudent.

På NHH er studentenes første møte med finansregnskap i andrekull, der faget BED2 står på planen. Jeg hadde BED2 høsten 2016, og jeg hadde ganske blandede følelser om faget. På den ene siden syntes jeg det var et spennende og nyttig fag, som jeg likte å jobbe med. På den andre siden husker jeg den panikkfølelsen jeg fikk hver gang jeg stod fast på en oppgave, eller ble overveldet av omfanget av pensum. «Hvordan skal jeg klare dette faget?» tenkte jeg titt og ofte underveis i semesteret.

Heldigvis gikk det bra til slutt, og jeg tenkte derfor å dele mine erfaringer og komme med noen tips til andre fortvilte BED2-studenter. Jeg har også fått forespørsler om jeg har noen BED2-dokumenter liggende. Jeg saumfarte derfor BED2-permen min for dokumenter og scannet de dokumentene jeg tenkte kunne være av interesse. Disse skal presenteres i dette innlegget. 

Løsningsforslag til gruppesamlingene

Siden jeg brukte mye tid på å lage grundige og omfattende løsningsforslag til gruppesamlingene i BED2 vil jeg dele disse på bloggen min. Det er viktig å presisere at løsningsforslagene er basert på gruppeoppgavene som var høsten 2016. Jeg har derfor lagt ved alle oppgavene, slik at det skal være enkelt å følge løsningene mine. Alle de fem løsningsforslagene ligger allerede på denne siden, men de kan lastes ned under:

Gruppesamling 1

Gruppesamling 2

Gruppesamling 3

Gruppesamling 4

Gruppesamling 5

I det følgende kan dere se noen utsnitt av løsningsforslagene, der jeg belyser noen viktige momenter.

 • Hvordan er egentlig sammenhengen mellom verdsetting av eiendeler og resultatmåling?

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.52.35

 • Kongruensprinsippet er viktig; alle inntekter og kostnader skal resultatføres og ikke føres direkte mot egenkapitalen.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.56.55

 • Hvordan skal man egentlig vurdere omløpsmidler?

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.57.18

 • Brekkstangsformelen er en gjenganger. Her ser vi hvordan vi kan dekomponere avkastningen til eierens investering. Den er nemlig en funksjon av avkastning til selskapets investering og finansieringens virkning.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.57.30

 • Merverdianalyse er sentralt i pensum, og her vises hvordan man kan foreta en slik analyse.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.58.54

 • Utsatt skatt husker jeg noe som var en hodepine for meg. Utsatt skatt er differansen mellom skatten i finansregnskapet og skatteregnskapet. Kanskje denne figuren gjør det lettere å forstå utsatt skatt i konsernsammenheng?

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 20.59.49

Alt det ovennevnte samt mye mer finner dere i løsningsforslagene mine.

Diverse notater

I tillegg til løsningsforslag har jeg lagt ut et dokument som inneholder diverse notater. Dokumentet kan lastes ned her.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 21.02.10

Dokumentet inkluderer en oversikt over alle viktige endringsbalanser som man må kunne til eksamen.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 21.03.01

I tillegg har jeg med en huskeliste for kontantstrømoppstillingen. Dette er veldig viktig til eksamen, da det som regel kommer en oppgave der man skal sette opp kontantstrømmen.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 21.03.36Skjermbilde 2019-09-20 kl. 21.03.48

Det er også med en seksjon om hvordan man skal føre ulike oppkjøpstransaksjoner.

Skjermbilde 2019-09-20 kl. 21.04.08

Tips

Jeg får ofte spørsmål om tips til hvordan jobbe i det og det faget. Helt ærlig føler jeg ikke at jeg gjør noe spesielt! Det er kanskje et godt tegn, for det tyder muligvis på at mine  tips er enkle å implementere for andre.

BED2 var desidert det faget jeg jobbet mest med tredje semester på NHH. Det er et fag som har utrolig stort pensum. Den gode nyheten er imidlertid at dersom man jobber jevnt og trutt underveis i semesteret blir faget langt mer overkommelig. Mitt beste tips, som også kanskje er det mest banale tipset, er derfor å komme i gang tidlig med faget. Jeg satte av en dag hver uke der jeg bare jobbet med BED2. På denne måten fikk jeg en god arbeidsrutine.

Det som er bra med BED2 er at pensumboken er svært strukturert og pedagogisk skrevet. Bruk den derfor for alt den er verdt! Siden det er kursansvarlig selv som har skrevet boken fokuserer den på akkurat det som blir gjennomgått på forelesningene. Derfor brukte jeg god tid på å lese de anbefalte kapitlene før hver forelesning, for da var det mye enklere å følge forelesningene.

Når vi er inne på forelesningene, vil jeg virkelig anbefale å gå på dem. Forelesningene følger strukturen i pensumboken, så hvis man går i forelesningene kombinert med å lese de anbefalte kapitlene i forkant, får man et større læringsutbytte. Forøvrig har jeg skrevet et innlegg om hvordan få mest ut av forelesninger generelt her.

Jeg har hørt om andre studenter som bruker mye tid på å ta notater fra pensumbøkene. Dette er noe jeg aldri gjør, simpelthen fordi det tar for lang tid. Spesielt i et fag som BED2, der pensumboken er utrolig tung og detaljert. Jeg tok derfor bare notater fra forelesningene. Det jeg heller brukte tiden på var å jobbe med oppgaver og lese pensumboken. Her må man altså tenke på alternativkostnaden av å ta notater fra pensumboken! Jeg gikk på alle gruppetimene, jobbet mye med å forstå oppgavene som ble gjennomgått (noe som resulterte i løsningsforslagene mine nevnt over) og jeg prøvde så godt jeg kunne å jobbe med oppgaver hver uke.

Ikke få panikk hvis du sitter fast på oppgaver. Det er helt normalt! Jeg gjorde det hele tiden, og måtte ofte se i fasiten for å komme meg videre. Etterhvert merket jeg imidlertid at jo mer jeg jobbet med oppgaver, jo mindre avhengig ble jeg av å se i fasiten. Her er det altså mengdetrening som er et viktig stikkord. Jobb så mye som mulig med oppgaver.

Spørsmålet er da, skal man bare hopp rett på eksamensoppgaver? Denne «strategien» hører jeg stadig vekk at studenter på NHH tyr til. Personlig er jeg ikke tilhenger av dette. Resultatet blir som regel at man bare «pugger» eksamensoppgavene, uten å faktisk lære seg faget. Hvis man bare er opptatt av å få en god karakter, så kan det være greit. Hvis man imidlertid ønsker å lære seg finansregnskap ordentlig, krever dette mer enn å simpelthen lære seg fasitene.

En siste ting jeg gjorde var å jobbe veldig godt med de to innleveringene som var i faget da jeg hadde BED2. Da fikk jeg testet meg selv i en «eksamenssituasjon», altså en situasjon der jeg ikke har tilgang på fasiter, men faktisk må tenke selv. Det lærte jeg utrolig mye av, og det ga meg også en god pekepinn på hvordan jeg lå an i faget. Temaer jeg slet med i innleveringene fant jeg ut at jeg måtte jobbe mer med. For de som er interesserte selger jeg løsningene mine på de to innleveringene jeg hadde her.

Kort oppsummert, kombinasjonen av å gå på forelesninger, delta på gruppetimer, lese pensumboken og løse oppgaver er derfor det aller beste. BED2 krever mye arbeid, det skal jeg ikke legge skjul på. Men hvis man legger inn en god innsats i faget, er det stor sannsynlighet for at man får igjen for det.

2 kommentarer om “Surviving #BEDtoo: Dokumenter og tips til BED2

 1. Tusen hjertelig takk for dette!!🤩🤩🤩
  Utrolig hyggelig at du legger så mye tid i bloggen din og studietipsene, samtidig som du selv studerer!
  Stå på❤️

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s