Alternativt pensum til introduksjonskurs i investering og finans

Dette semesteret er jeg studentassistent i faget Investering og finans (BED3) på NHH. Da jeg hadde faget for to år siden fant jeg fort ut at den anbefalte pensumboken, Fundamentals of Corporate Finance, var tung å lese. Som er typisk for amerikanske lesebøker brukes veldig mange ord på å få frem poenger som kanskje kunne vært presentert enklere. Jeg forsøkte derfor å finne andre kilder som dekket pensum på en god måte. I dette innlegget vil jeg derfor tipse om disse kildene.

Når det er sagt vil jeg bemerke at det er ingenting i veien med pensumboken, og jeg vil ikke uten videre anbefale å droppe den! Jeg syntes bare at de andre bøkene jeg fant var lettere å lese, og de gjorde faget enklere for meg.

DSC04634DSC04623

Den første boken jeg vil anbefale til alle som har introduksjonskurs i investering og finans er boken Finansielle emner. Den dekker store deler av pensum på en svært detaljert, men enkel måte. I tillegg er den på norsk, slik at det er lettere å forstå hva de ulike begrepene betyr. Jeg syns alltid det er enklere å lese pensum på norsk når oppgavene og eksamen også skal skrives på norsk.

DSC04658

Den tar nøye for seg hele delen om investeringsanalyse, ulike avdragsformer (serielån og annuitetslån) og effektiv rente. Videre forklarer den holdning til risiko, forskjellen mellom systematisk og usystematisk risiko, kapitalverdimodellen (CAPM), samt hvordan man beregner avkastningskrav til totalkapitalen.

DSC04667DSC04669DSC04671DSC04676DSC04680DSC04683DSC04686

Den andre boken jeg vil anbefale er Finansiering og investering – kort og godt. Selv om denne er en god del kortere enn Finansielle emner så dekker den faktisk hele pensum. Dette er faktisk den aller beste boken av Kort og godt-serien jeg har lest, og jeg har lest mange av dem.

DSC04688

Det jeg liker best med boken er at den er svært kortfattelig og forklarer ting på en veldig konsis måte. Videre illustrer den med talleksempler, slik at det er lettere å henge med.

DSC04689DSC04692

DSC04694DSC04696DSC04697DSC04701DSC04699

Det som jeg syntes var mindre bra med denne boken var delen som omhandlet opsjoner, forwards og futures. Dette er det temaet jeg fant aller vanskeligst i faget. Jeg trengte derfor enda mer fordypning i dette emnet. Jeg gjorde litt research på nett og kom over et dokument publisert av Oslo Børs, som ble redningen min. Dokumentet heter «Alt du trenger å vite om opsjoner, forwards og futures«, og du kan laste det ned her: Alt du trenger å vite om opsjoner.

DSC04703

Dokumentet forklarer nøye hva opsjoner er, og hva forskjellen mellom en kjøpsopsjon (call) og en salgsopsjon (put) er.

DSC04704DSC04705DSC04706DSC04707

Ikke nok med det, så forklares også forwards og futures på en relativt enkel måte.

DSC04708DSC04711

Dette er temaer som krever at man jobber en del med oppgaver, men dokumentet ga meg viktig innsikt som gjorde meg bedre rustet til å forstå oppgavene.

Kort oppsummert så kan jeg varmt anbefale de tre kildene nevnt i dette innlegget. Jeg brukte all tre i kombinasjon, noe som fungerte ypperlig for meg. Det aller viktigste i faget er imidlertid å løse oppgaver. Oppgaveløsing i kombinasjon med å lese forelesningsnotater og disse kildene mener jeg er den aller beste måten å jobbe med faget på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s