Forklaring til oppgave 1c, oppgavesett 5 i BED3

Jeg har fått noen spørsmål om oppgave 1c i oppgavesett 5 til BED3 Investering og Finans. Her kommer derfor en nærmere forklaring av tabellen i denne oppgaven.

Side 4 i løsningsforslaget til Oppgavesett 5 til BED3

Linje 1 – «Kjøp aksje»: Viser gevinsten/tap ved aksjekursutviklingen mellom 1. juli og 31. juli. Denne regner vi ved å ta aksjekursen den 31. juli minus aksjekursen den 1. juli. Eksempelvis dersom prisen faller til 180 gir dette et tap på 180 – 208 = – 28 kr. (Merk at aksjekurs og aksjepris betyr det samme).

Linje 2 – «Kjøpt put»: Viser verdien av putopsjonen (salgsopsjon) til ulike aksjepriser. Putopsjonen gir deg en rett til å selge aksjen til 200 kroner ved forfalldatoen 31. juli. Dersom aksjeprisen har falt til 180 kr ønsker du å utøve opsjonen, siden du da kan selge til 200 kr når prisen egentlig er 180 kr. Dette gir en gevinst på 20 kr. Så lenge aksjeprisen den 31. juli er mindre enn 200 kroner, så vil du få en gevinst ved å selge til kontraktsprisen på 200 kr, og dermed utøve opsjonen. For aksjepriser høyere enn 200 kroner vil du imidlertid ikke utøve opsjonen. Eksempelvis vil du jo ikke selge til 200 kr når prisen i markedet er 220 kr! Når opsjonen ikke utøves har den verdi lik 0.

Linje 3 – «Solgt call»: Viser verdien av den solgte callopsjonen ved ulike aksjepriser. Når du selger en call-opsjon så har innehaveren av call-opsjonen (den du selger til) en rett til å kjøpe aksjen til kontraktsprisen på 220 kroner. Innehaveren vil utøve opsjonen når aksjeprisen den 31. juli er høyere enn 220 kroner. Da kan innehaveren av callopsjonen kjøpe aksjen av deg til 220 kroner, når markedsprisen egentlig er høyere. Eksempelvis hvis aksjeprisen blir 240 kroner vil innehaveren utøve opsjonen, og kjøpe aksjen av deg til 220 kroner. Dette gir imidlertid et tap for deg på 220 – 240 = – 20 kr. Du kunne jo egentlig solgt aksjen til 240 kroner i markedet. For alle andre aksjepriser vil innehaveren ikke utøve opsjonen, og derfor står det null.

Linje 4 – «Premie salgsopsjon»: Viser det vi må betale for salgsopsjonen. Salgsopjonen koster 24,53 kroner uavhengig av hvordan aksjeprisen utvikler seg. Det står minus foran siden dette er noe vi må betale for å salgsopsjonen (en utbetaling).

Linje 5 – «Premie kjøpsopsjon»: Viser det vi får betalt når vi selger kjøpsjonen. Kjøpsopsjonen koster innehaveren 20 kr uavhengig av hvordan aksjeprisen utvikler seg. Det er et positivt tall siden dette er penger vi får av å selge kjøpsopsjonen (en innbetaling).

Linje 6 – «Netto»: Summen av linje 1 til 5 viser netto gevinst av porteføljen (eie aksjen, kjøpe en putopsjon og selge en kjøpsopsjon) til de ulike aksjeprisene.

Jeg håper dette var oppkarende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s