Mestre eksamen med positive affirmasjoner

DSC04057

Eksamenstiden kan være en utrolig krevende tid for mange, meg selv inkludert. Jeg er mester i å snakke med meg selv ned, spesielt når jeg skal prestere. Jeg oppdaget etterhvert at det meste av tankene mine i eksamenstiden var negative og fulle av bekymringer for at jeg ikke skulle klare å prestere slik jeg ønsker. Når man går rundt med slike negative tanker lenge, programmerer vi oss til å bli enda mer negative og faktisk yte dårligere. På en eksamen jeg hadde i fjor, erfarte jeg eksempelvis at jeg snakket meg selv så mye ned at jeg satt over en time og ikke klarte å skrive ned ett eneste ord på arket. Jeg bestemte meg for å ta tak i dette, og meldte jeg på et kurs for å takle eksamensangst, i regi av Sammen. Der lærte jeg en teknikk for å håndtere slike negative tanker, nemlig positive affirmasjoner.

Positive affirmasjoner er setninger du gjentar om og om igjen til deg selv for å programmere sinnet ditt på den måten du selv ønsker. Når noe blir gjentatt mange nok ganger vil underbevisstheten til slutt tro at det er sant. Jo flere ganger du sier affirmasjonen til deg selv, jo bedre er effekten.

Det er imidlertid flere ting man bør tenke på når man utformer affirmasjonene sine. For det første må de aldri inneholde ordet «ikke». Videre må de inneholde det du ønsker å oppnå, og de må være uttalt i nåtid, eller som en prosess som er i ferd med å skje. For eksempel er «Jeg mislykkes ikke» en svært dårlig affirmasjon. Hjernen har en tendens til å filtrere ut ordet «ikke», og du oppnår faktisk at underbevisstheten din bare oppfatter «jeg mislykkes». I tillegg fokuserer du på «mislykkes», som er det motsatte av hva du ønsker å oppnå! En mye bedre utforming er «Jeg får det til» eller «Jeg får til alt jeg ønsker å oppnå».

Min positive affirmasjon er «Jeg er rolig og fokusert, og nyter å vise hva jeg kan«. Denne lagde jeg som en direkte konsekvens av opplevelsen jeg hadde nevnt innledningsvis, der jeg fikk så stor eksamensangst at jeg ikke klarte å vise hva jeg faktisk kunne. Jeg gjentar denne setningen til meg selv igjen og igjen under eksamen, spesielt de siste 10 minuttene før eksamen starter. Det er faktisk det verste med eksamen syns jeg, å sitte å se klokken tikke ned de siste minuttene før det hele starter.

DSC04067

Teknikken med positive affirmasjoner har hjulpet meg utrolig mye. Den eksamenen som gikk dårlig fordi jeg fikk så stor eksamensangst, tok jeg opp igjen semesteret etterpå. Jeg brukte min positive affirmasjon aktivt under hele eksamen, og jeg klarte faktisk å oppnå toppkarakter! Dette beviser at jeg presterte dårlig fordi jeg snakket med selv ned.

Det jeg ønsker å formidle til andre som også sliter med eksamensangst, er at det er mulig å få hjelp til å håndtere de negative tankene. Ikke nøl med å snakke med andre dersom du sliter, for det er mange andre som er i samme båt. På Norges Handelshøyskole, der jeg selv er student, er det flere gratis kurs man kan melde seg på, blant annet for å få hjelp med studiemestering, stressmestering og eksamensangst. I tillegg er det mulig å få individuell rådgivning. Jeg vil sterkt oppfordre andre til å benytte seg av denne muligheten.  Her er en oversikt over alle kursene som er tilgjengelige. Er du student i Bergen, men ikke på NHH, kan du melde deg på kurset her.

3 kommentarer om “Mestre eksamen med positive affirmasjoner

  1. Hei:) Kult med studieblogg fra en nhh-student! Jeg lurte på om du kunne skrevet noen tips til hva man bør gjøre/hvordan man bør jobbe på begynnelsen av semesteret? Jeg syns det er vanskelig å komme ordentlig igang når vi har så få tellende innleveringer før eksamen, og ender opp i skippertaksfella hvert år. Føler også at når hver foreleser setter 3-4 kapitler til hver forelesning havner man bakpå i løpet av første uke. Help haha

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s